Een hechting-stimulerende benadering

Een hechting-stimulerende benadering

Als therapeut geef ik ook de hechting-stimulerende benadering. In mijn werkwijze heb ik altijd aandacht voor de hechting stimulerende benadering. Ik ga uit van het bouwstenenmodel van Truus Bakker van Zeil. Deze benadering legt de nadruk op de hechtingsrelatie uit het eerste levensjaar. Het eerste levensjaar is het meest vormende jaar in een mensenleven.

In dit jaar ontstaan de psychologische functies en ontwikkelt het kind de eerste hechtingsrelatie, doorgaans met de moeder. Op deze leeftijd verbinden we nog geen woorden en begrippen aan onze ervaringen en emoties.

Met taal en met ons verstand zijn deze ervaringen daardoor later niet goed toegankelijk. We kunnen dus niet in woorden uitdrukken wat we in onze eerste levensjaren beleefd hebben. Deze ervaringen uit de eerste jaren bepalen wel hoe wij naar de wereld kijken en vooral ook hoe wij naar relaties kijken.

De hechtingsrelatie bepaalt hoe we onszelf gaan zien en hoe we naar andere mensen gaan kijken. Veilige hechting leert ons vertrouwen op onszelf en op andere mensen. Dit is ook het doel in therapie, weten wie u zelf bent en daar blij mee zijn.

Scroll naar boven